Рецепт паски від мольфарки Олени Стеценко

Следствие ведут экстрасенсы

Паску випікаємо тільки у Страсну п’ятницю – спечений у цей день хліб та паска довго зберігаються, не пліснявіють, а тільки сохнуть.

ІНГРЕДІЄНТИ:

500 мл молока (2 стакани по 250 г)

300 г цукру

1 пакетик сухих дріжджів (11-14 г) або 50-60 г свіжих дріжджів

1 кг борошна

5 крупних яєць – розділити білки та жовтки, взбивати окремо білки самі, а жовтки з цукром до білого стану

200 г масла вершкового (розтопити у каструльці)

Третина чайної ложки солі екстра

Цедра 1 лимону в тісто разом з родзинками

200 г запарених родзинок

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Пасхальне тісто готуємо в три етапи – це пов’язане із життям Христа – народження і життя Христа (перша опара), смерть і пожертва (друга опара), воскресіння (добавляємо родзинки і ставимо в духовку). Ставимо першу опару як завжди – молоко (1 стакан), дріжджі, цукор (2 ст. ложки), борошно (1 стакан).

Читаю заговір: «В борошно дрібненьке цукор добавляємо, як задовольняємо часу кожну мить. Дріжджі замішаємо – як життя даруємо в кожний наш щасливий і багатий дім. З молоком білесеньким опару ми змішаємо, щастя побажаємо  і здоров’я тілу білому завжди. Як опара здійметься – так бажання здійсняться! На багатство, щастя і здоров’я Господи всіх нас благослови!»

Потім опару накриваємо серветкою, промовляємо і хрестимо три рази: «Во імя Отця і Сина і Святого Духа – амінь, амінь, амінь».

Коли опара підійде – добавляємо розтерті жовтки з цукром, взбиті білки, залишене борошно, розтоплене вершкове масло. Ставимо другий раз щоб тісто підійшло. Коли збільшиться у два рази – знову вимішуємо, добавляємо запарені родзинки, розриваємо на шматочки (ножем не користуємося!). Кладемо у формочки, змазуємо взбитим яйцем з цукром та випікаємо при температурі 180С.

Поки випікається паска – робимо глазур:

Цукрову пудру розмішуємо з чистим лимонним соком та взбитим добіла білком – в пропорціях щоб була густа та тягнуча.

Виймаємо паски, дістаємо з формочок, змазуємо глазур’ю, посипаємо кольоровою посипкою, прикрашаємо марципановими фігурками та ідемо святити до церви на Всенічну.

ТАКОЖ:

Домашні тварини – кицьки – обов’язково присутні на кухні та забирають на себе негатив (щоб сусіди не наврочили) – вони п’ють частково молоко, те що іде на приготування паски.

Якщо ви бажаєте, щоб ваші рудні були здорові, то ля цього в цей день достатньо побажань за святковим столом та заговору при випіканні паски.

У день Святого Христового воскресіння я особисто ніяких обрядів та заговорів не творю, не гадаю, та й іншим не раджу – цей день присвячений Богові.