Как правильно готовить паску?

Следствие ведут экстрасенсы

Паска – традиционное блюдо святого праздника Пасхи. Как готовит ее победительница «Битвы экстрасенсов» в Украине, эксперт проекта «Следствие ведут экстрасенсы», мольфарка Елена Стеценко? И какие советы может дать?

«У нашій родині паски завжди пекли й печуть тільки у Страсну п’ятницю. До 17 години вечора повністю їх готують. При приготуванні паски я ніколи не користуюся ножем – пасхальне тісто сідає або тріскається. Якщо щось потрібно порізати – то це готується напередодні в четвер, наприклад ріжеться лимон для глазурі, чи готовиться цукрова пудра.

стеценко

Під час приготування всі домочадці ходять навшпиньки, говорять пошепки, не дивляться телевізор, не грають на комп’ютерах,  можуть читати молитви, Біблію, донька допомагає с паскою, син – фарбує яйця.  Коли паски готові, ставимо їх у святковий кошик разом з іншими продуктами, накривають рушником та вирушають до церкви, тому що о 18 годині починається всенічна служба.

Після церкви приходимо до родини додому, де будемо святкувати. Там збираються всі домашні – мама, сестра з чоловіком, племінники, мої діточки, зять, родичі зятя. Заходимо до хати, промовляємо три рази «Христос воскрес», кланяємося матерям й батькам до землі – вшановуємо їх за те, що подарували нам життя, як Христос подарував прощення і життя всім людям. Матері і батьки відповідають три рази «Воістину воскрес» і запрошують до святкового столу. Ніхто нічого не їсть, поки не постукаємося пасхальними яйцями і не розділимо на кожного Пасху. Першим паску отримує наймолодший, потім по старшинству. Наймолодший перший вкушає яйце і паску, потім починається святкування».

Рецепт паски от мольфарки, вы можете прочитать ЗДЕСЬ: